ZJALOEZIGEN ZJERAAR

Sinds 2002 reikt Vlakaf jaarlijks de 'Zjaloezigen Zjeraar' uit. Dit is een prijs voor een persoon of een vereniging die Hansbeke op de een of andere manier in de kijker heeft gewerkt. Iedereen kan suggesties doen en op basis van het aantal nominaties wordt de laureaat gekozen. De prijsuitreiking gaat steeds gepaard met een receptie die gratis aan de dorpsgenoten aangeboden wordt. De laureaat wordt op gepaste wijze in de bloemetjes gezet, steeds op de zondag van oktoberkermis.

Vanwaar komt de naam 'Zjaloezigen Zjeraar'? Anoniem redactielid Zjeraar wou als eerste deze prijs ontvangen, maar daarmee was de rest van de redactie het niet eens. Als reactie op zijn houding is de prijs dan naar hem genoemd: 'de Jaloerse Gerard', of in het Hansbeeks: 'de Zjaloezigen Zjeraar'.

Hieronder volgen alle laureaten van onze prijs:

Winnaar 2021: Bart de Wulf

 

Bart de Wulf, stichtend lid van Tuupetegoare en van Afrit 12, Dorpsraad.

Winnaar 2020: Arscene

 

De vzw podiumkunsten Arscene werd Zjaloezigen Zjeraar 2020.

Winnaar 2019: 

 

De Scouts Hansbeke 

Winnaar 2018: Scouts Hansbeke

De Scouts Hansbeke werden Zjaloezigen Zjeraar 2018.

Winnaar 2017: Nadine Dhaenens

 Nadine Dhaenens werd Zjaloezigen Zjeraar 2017.

Winnaar 2016: Mieke Peltijn

 

De immer lachende Mieke Peltijn van 'Miekes superetje', werd Zjaloezigen Zjeraar 2016.

Winnaar 2015

Doordat we de boekvoorstelling hadden 'dubbelportretten', werd er geen Zjaloezigen Zjeraar uitgereikt.
Auteur en Foto's: Koen Degroote. Teksten uit Vlakaf.

Het boek "Dubbelportretten" is voornamelijk een fotoboek, uitgegeven door Vlakaf in 2015 ter ere van het 20-jarig bestaan. De foto's zijn van de hand van fotograaf Koen Degrootte, de teksten zijn korte citaten uit de Vlakafs van de voorbije 20 jaar. Bij het boek hoort een CD met een unieke single over Hansbeke, gemaakt door Hansbekenaar Johan Verminnen en Derek.

Winnaar 2014: Odette Martens & Lucien Cleppe

Hij is gekend van vele monologen. Zij als manusje van alles voor vele Hansbeekse verenigingen (toneel, voetbal, rode kruis, ..). Hoog tijd dus dat ze de Zjaloezigen Zjeraar als verdienstelijke Hansbekenaren opgespeld krijgen! De uitreiking ging door op zondag 14 oktober om 10.30u.

Winnaar 2013: Yves Dedapper

  Lange-afstandsloper Yves Dedapper heeft het dubbel en dik verdiend! Wie doet hem na: 242 km lopen van Athena naar Sparta, de zogenaamde 'Sparthatlon'? Yves kwam met deze prestatie op TVéén in de zevende dag, op die manier zette hij Hansbeke mooi in de kijker. Als voorbereiding op dit huzarenwerk, liep hij de dodentocht in Bornem, en omdat die 100 km nog niet voldoende waren, liep hij ook nog eens van Bornem naar huis (80km). Op radio één vroegen ze zich af 'begrijpe wie kan ...'.

Winnaar 2012: Koen Degroote

We kregen ook deze zomer heel wat nominaties binnen. Maar er kan maar 1 winnaar zijn. En dit jaar wordt dit Koen Degroote. Hij is altijd geëngageerd bezig. Zowel voor onze eigenste Vlakaf als curator als eigen initiatieven. Maar in al deze bezigheden staat fotografie centraal.
Daarnaast is hij ook de persoon die in zijn eentje ons station levende heeft gehouden. De uitreiking ging door op zondag 21 oktober om 10.30u.

Winnaar 2011: Ignace Neerman

Na de spannende strijd tussen Ignace Neerman en Jo De Muer - gevoerd door hun supporters - van vorig jaar, is er dit jaar geen stemming. Waarom niet? Aangezien de kandidaten evenwaardig waren aan elkaar, hebben we besloten Ignace Neerman te huldigen.

Winnaar 2010: Jo De Muer

Het werd een spannende strijd tussen Ignace Neerman en Jo De Muer. Uiteindelijk heeft Jo De Muer het gehaald. Hij werd gelauwerd omwille van zijn belangeloze inzet en enthousiasme voor de jeugdwerking binnen voetbalvereniging VVE Eendracht Hansbeke en als voorzitter van 't Verzetje, het Hansbeeks feestcommité.

Winnaar 2009

Doordat we de voorstelling hadden van het boek 'Mensen van bij ons', van Marc Van Ooteghem (de echte naam van 'Tuurke'), werd beslist om geen Zjaloezigen Zjeraar 2009 uit te reiken.

Winnaar 2008: Vereniging Conjeepajee

Deze vereniging van jonge dertigers is er al meermaals in geslaagd om de Hansbekenaren op ludieke manier te verrassen. Met hun acties behaalden ze ook al de lokale en zelfs ruimere pers. Tijd dus voor Vlakaf om ze ook eens in de bloemetjes te zetten.

Winnaar 2007: Vlakaf

Dit is een eigenaardige nominatie: de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid heeft ons hier het gras van voor de voeten gemaaid en voor we iets konden doen, onze eigen prijs aan onszelf uitgereikt. Een rare gewaarwording maar een enorm teken van erkenning!

Winnaar 2006: Oud Hansbeke

Oud Hansbeke is een vereniging van vrijwilligers die jaarlijks een tentoonstelling organiseert over een facet van het verleden van Hansbeke en tevens een boek uitgeeft met die gelegenheid. Ze beschikt over een enorm archief aan beeldmateriaal over Hansbeke.

Winnaar 2005: Albert Martens

Sinds jaar en dag is Albert Martens actief in zijn vrije tijd als heemkundige. H ij heeft honderden artikels geschreven in allerhande heemkundige tijdschriften over zijn geboortedorp Hansbeke. Er zijn ook heel wat boeken uitgegeven van zijn hand omtrent dit onderwerp.

Winnaar 2004: Robert Leenknecht

Robert Leenknecht was zowat zijn hele carrière onderwijzer in onze school. Hij heeft ongeveer evenlang onze dorpsbibliotheek draaiende gehouden. Hij leerde velen van de dorpsgenoten met literatuur kennis maken.

Winnaar 2003: Marc Beirnaert (Majo)

Marc is iemand die al zijn hele leven heel actief is in ons dorp: hij draagt graag voor onze dorpsverenigingen zijn steentje bij.

Winnaar 2002: Erwin Mortier

Schrijver die in ons dorp geboren is, er school liep en die ons dorp vaak gebruikt als 'decor' in zijn boeken. Veel van zijn familieleden wonen in ons dorp en hij komt er nog regelmatig.

 

Joomla! Foutopsporingsconsole